Privacybeleid | Cookiebeleid
Even laden
feb 3, 2016

BRIM subsidieaanvraag kasteel Renswoude

Kasteel Renswoude dateert uit 1654 maar rust op de grondvesten van het middeleeuwse slot de ‘Borchwal’. Het oorspronkelijke slot, de ‘Borchwal’ werd tussen 1350 en 1375 gebouwd. In 1654 liet de toenmalige kasteelheer het oude slot afbreken om daarvoor in de plaats een nieuw kasteel in Hollands Classicistische stijl te bouwen, het huidige kasteel Renswoude. Het hoofdgebouw bestaat uit twee grote bouwhuizen, die evenwijdig tegenover elkaar aan liggen. In feite is het huis maar twee kamers diep, maar de midden- en hoektorens geven het een kasteelachtig aanzien.

Duiven toren

Duiventoren

Aan het einde van een zichtas over de vijverpartij ten westen van het kasteel bevind zich een uit ca. 1700 daterende duiventoren. De op een vierkante plattegrond, in baksteen opgetrokken duiventoren is twee bouwlagen hoog en heeft een plat dak. Het platte dak werd in het eerste kwart van de 19de eeuw voorzien van kantelen op de naar het kasteel gerichte gevel. Deze gevel werd toen tevens wit gepleisterd en voorzien van een zwarte plint. De toren heeft een rondboogachtige onderdoorgang. Op de verdieping bevindt zich een duivenslag. De duiventoren, als folly en als point de vue, vormt een belangrijk ornamenteel onderdeel van het landschapspark.

berichten hoofdfoto

Achterzijde kasteel

Een uitslaande brand verwoestte in november 1985 delen van het interieur en de kapconstructie van het kasteel. Het herstel volgde kort daarop. Delfgou verzorgt dit jaar de BRIM-subsidie aanvraag voor diverse restauratiewerkzaamheden aan het kasteel, beide bouwhuizen, de duiventoren en het hekwerk.