Privacybeleid | Cookiebeleid
Even laden
mei 20, 2016

Herstel Vleermuisbunker te Wassenaar

Op de Wassenaarse Slag in natuurgebied Hollands Duin bevindt zich de Vleermuisbunker: een complex van vijf bunkers, eigendom van Staatsbosbeheer. De vijf bunkers zijn met elkaar verbonden door middel van een ondergronds gangenstelsel van bijna een kilometer lang, 180 cm hoog en 1 meter breed. Het bijzondere bunkerstelsel is onderdeel van de Atlantikwall, een door de Duitsers in de tweede wereldoorlog aangelegde verdedigingslinie. Naast de historische waarde is de bunker het winterverblijf voor onder andere de uiterst zeldzame meervleermuis.

Situatie delfgou copy2

Al tientallen jaren werden er door Staatsbosbeheer rondleidingen in de Vleermuisbunker gegeven, maar in 2007 werd het complex gesloten vanwege instortingsgevaar. In augustus 2015 is de Vleermuisbunker na herstelwerkzaamheden weer gedeeltelijk geopend, maar voor het herstel van de forse scheuren in de gewelven van het gangenstelsel is advies gevraagd  aan Delfgou.

collage 2

Over een lengte van ongeveer 60 meter is ernstige scheurvorming in de gewelven aanwezig en de jaren geleden aangebrachte onderstempeling verkeert in slechte staat. Vanwege de mogelijke aanwezigheid van beschermde planten en ammunitie in het zandpakket boven de gangen worden de herstelwerkzaamheden vanuit de bunker uitgevoerd. De scheuren worden van onderaf gevuld en geïnjecteerd met een mortel op cementbasis en het bovengelegen zandpakket wordt ook geïnjecteerd, zodat tezamen met de metselwerkconstructie een dikkere schaal wordt gevormd en de boogvorm wordt verbeterd. Daarnaast maakt Delfgou een ontwerp om de toegankelijkheid van de bezoekersruimte van de bunker te verbeteren.

collage 3

 Het constructief advies voor het herstel van de scheuren is gedaan door Constructiebureau De Prouw en de uitvoerende partij is Meesters-In (voorheen Steenhouwerij Zederik en Repstone). De uitvoering van de werkzaamheden is deze week gestart. Vanaf juli start Staatsbosbeheer weer met de rondleidingen over de geschiedenis van de bunker en de belangrijke rol die de bunker speelt voor de vleermuizen.