Privacybeleid | Cookiebeleid
Even laden
aug 29, 2016

Industrieel erfgoed in Otterlo herbestemd

Op vrijdag 26 augustus is de gerestaureerde voormalige rioolwaterzuiveringsinstallatie (RZWI) in Otterlo officieel geopend door wethouder Willemien Vreugdenhil. De voormalige RZWI, een gemeentelijk monument, is de afgelopen maanden gerestaureerd en het terrein is herbestemd tot wandel- en picknicklocatie.

De RZWI is begin jaren ’60 ontworpen door de Dienst Gemeentewerken van de gemeente Ede. Destijds was de innovatieve installatie landelijk uniek, en vandaag de dag geeft het complex als geheel een goed beeld van de naoorlogse zuiveringstechnologie. Na het gereedkomen van de nieuwe regionale installatie in Ede in 1995, werd de installatie in Otterlo buiten gebruik gesteld.

De verschillende monumentale onderdelen van de RWZI, zoals de oxidatiesloot, het bedieningsgebouw en het bergingsbassin zijn gerestaureerd, en de oxidatiesloot is weer voorzien van stromend water. Op het terrein staat panelen met uitleg over de werking van de voormalige RWZI. Het eiland in de oxidatiesloot is ingericht als picknickplaats.

Otterlo 1

De nieuwe situatie van het RWZI terrein

Afbeelding1

Wethouder Vreugdenhil in gesprek met dhr. van Lohuizen, destijds betrokken bij het ontwerp van de rioolwaterzuiveringsinstallatie

Dagrecreanten kunnen hun auto kwijt op de nieuwe parkeerplaats en wandelaars kunnen een bezoek aan de voormalige RWZI combineren met een wandeling over het Otterlose klompenpad. Op het terrein is een imkervereniging actief die gaat meewerken aan het onderhoud van het groen.

Lees ook de nieuwsberichten op de websites van Ede Stad en Omroep Gelderland.