Privacybeleid | Cookiebeleid
Even laden
okt 31, 2016

Instandhouding religieus erfgoed gemeente Boxmeer

Delfgou adviseert de Gemeente Boxmeer bij de instandhouding van verschillende religieuze monumenten. Doelstelling is de instandhouding van de panden op de lange termijn, in relatie tot de bestaande kwaliteit en monumentale waarde. De bouwkundige opnames van drie rijksmonumenten zullen deze week starten, het eindresultaat is een Meerjaren Onderhoudsplan (MJOP) voor elk monument voor de komende 10 jaar.

Klooster de Weijer Boxmeer
Voormalig klooster de Weijer is een deels omgracht complex uit verschillende bouwperioden: een huis met 17e-eeuwse topgevel, daarnaast een ingezwenkte topgevel uit 1719 en een tweelaags dwarshuis met voorgevel uit de 18e en 19e eeuw. In 1930 is het kloostergebouw uitgebreid met een bouwdeel in een regionale variant van de Amsterdamse school en met de in neoromaanse stijl gebouwde kloosterkapel. Tegenwoordig is het rijksmonumentale gebouwencomplex in gebruik als sociaal-cultureel centrum.

de-weijer-en-koningskerkje

Links voormalig klooster de Weijer, rechts het Koningskerkje

Koningskerkje Vierlingsbeek
Het Koningskerkje is de voormalige hervormde kerk van Vierlingsbeek, gebouwd in 1843. Het is een voorbeeld van de menging van een ambachtelijk-traditionele architectuurstijl met neoclassicistische elementen. Sinds 1997 is het kerkje in gebruik voor culturele activiteiten.

Nepomukkapel Boxmeer
De R.K. Kapel van St. Jan Nepomuk, naast de oprijlaan van het Kasteel van Boxmeer, is in 1737 in gebruik genomen. De kapel is een vroeg 18e-eeuws zaalkerkje met een ingezwenkte geveltop en inwendig een tongewelf van stucwerk. De kapel is sinds 1986 het onderkomen  van de Historische Vereniging Nepomuk Boxmeer.

nepomuk

De Nepomukkapel in Boxmeer