Privacybeleid | Cookiebeleid
Even laden
feb 22, 2016

Inzending ontwerpwedstrijd nieuwe entrees Eusebius

Bureau Delfgou doet mee aan de ontwerpwedstrijd voor de nieuwe entrees van de Eusebius in Arnhem. Twee nieuwe entrees aan de noord- en zuidkant van het transept maken een doorgang dwars door het schip mogelijk, zodat er een belangrijke verbindingslijn in de stad wordt gecreëerd. Het ontwerp van architect Linda van de Voorde wordt samen met 91 andere inzendingen de hele maand februari tentoongesteld in de kerk.

Het aanknopingspunt voor het ontwerp van Linda wordt gevormd door één van de prachtige netgewelven in het transept van de Eusebius. Deze karakteristieke gotische gewelfvorm komt ter plaatse van de nieuwe entrees zowel binnen als buiten in het kerkgebouw terug, maar dan eigentijds vormgegeven. In gesloten situatie is de verwijzing naar het gewelf duidelijk zichtbaar. De twee grote deuren met hun expressieve vorm krijgen een eigentijdse uitstraling door de toepassing van een stalen frame, gevuld met vlakken van glas en geborsteld messing. Het glas maakt de entrees uitnodigend, ook in gesloten situatie kan men een blik in de Eusebius werpen. Het messing geeft de entrees een robuust en krachtig uiterlijk en is bovendien een onderhoudsvriendelijk en vandalismebestendig materiaal.

Afbeelding1

De nieuwe entreedeuren vanaf buiten gezien

De referentie naar het netgewelf komt niet alleen in de vormgeving van de entreedeuren terug, maar ook in het tochtportaal. De plattegrond heeft een soortgelijke vlakverdeling en ook de wanden van het tochtportaal hebben een duidelijke connectie met de entreedeuren. Ook hier wordt staal gecombineerd met glas en geborsteld messing. Om de duidelijke ruimtelijke eenheden en assen in de kerk niet te verstoren zijn de tochtportalen een stuk transparanter vormgegeven dan de entreedeuren. Het binnenvallende licht door de grote vensters van de kerk zorgt voor een bijzonder lijnenspel op de kerkvloer.

Afbeelding2

Ontwerp voor de nieuwe tochtportalen