Privacybeleid | Cookiebeleid
Even laden
jan 21, 2016

Oplevering restauratie torenspits Hilvarenbeek

Donderdag 21 januari 2016 is de restauratie van de torenspits van de Sint Petruskerk in Hilvarenbeek opgeleverd. De Sint Petruskerk is een laatgotische kruiskerk met een ruim 70 meter hoge toren. Het oudste gedeelte van de kerk, het schip, dateert uit de 14e eeuw. Het huidige gebouw is door de eeuwen heen ontstaan na verschillende verbouwingen en uitbreidingen. De karakteristieke toren van de kerk is omstreeks 1450 gebouwd en werd omstreeks 1550 verfraaid met rijke versieringen. De spits dateert uit 1615 en heeft een met een open lantaarn bekroonde peer.

De spits van de ‘Beekse Toren’, vanuit de wijde omgeving zichtbaar, is gerestaureerd. De tachtig jaar oude, sterk verweerde leien en het loodwerk zijn vernieuwd. De houten constructie is, daar waar nodig, hersteld. De detaillering van de balustrade is verbeterd en deze is deels met lood omkleed ten behoeve van duurzaam onderhoud. De lantaarn en de luiken zijn opnieuw geschilderd en het hang- en sluitwerk is hersteld. Afgelopen oktober werd het vergulde haantje al teruggeplaatst op de torenspits en in december werden de werkzaamheden volgens planning afgerond en de steigers afgebroken, op tijd voor de terugkomst van de slechtvalk. De restauratie is binnen budget uitgevoerd.

Foto1

Afgelopen november ontstond er nog opschudding in Hilvarenbeek, nadat het kruis was teruggeplaatst op de gerestaureerde torenspits. Er deden zelfs verhalen de ronde dat de gehele torenspits nóg schever stond dan voor de restauratie. Het bleek wat genuanceerder te liggen: de torenspits staat al eeuwen wat scheef, constructief is daaraan niets gewijzigd. Het kruis heeft zich na terugplaatsing op de spits wat gezet en door de loodrecht geplaatste steigers rondom de toren werd dit extra benadrukt. Twee weken later is het kruis weer in lijn gezet met de (scheve) torenspits.

Bureau Delfgou verzorgde het gehele restauratietraject: opstellen restauratieplan, advies subsidieaanvraag, begeleiding aanbestedingstraject en directievoering/toezicht tijdens de uitvoering. Het constructief advies is gedaan door Constructiebureau De Prouw uit Bunnik, hoofdaannemer van de restauratie is Bouwbedrijf Van de Ven uit Veghel.

Foto2

Foto3