Privacybeleid | Cookiebeleid
Even laden
nov 23, 2016

Restauratie 18de-eeuwse uitrijpoort buitenplaats Nijenrode

De oorspronkelijk zuidelijke entree van buitenplaats Nijenrode te Breukelen wordt gemarkeerd door een toegangshek uit de achttiende eeuw in de stijl van Lodewijk XIV. Het toegangshek staat op een gemetselde brug over de buitengracht en bestaat uit twee classicistische natuurstenen hekpijlers en smeedijzeren draaihekken en vleugelstukken. De vroegere entree wordt tegenwoordig gebruikt als uitrijpoort van de buitenplaats.

De uitrijpoort wordt op dit moment volledig gerestaureerd. Daarbij is er veel aandacht voor het verbeteren van de constructie, die niet voldoet aan de eisen van het huidige gebruik. De bestaande, verzakte betonplaat onder de bestrating is met behulp van de Uretek-methode, het injecteren van de bodem met een expansiehars, waterpas gelegd. Vervolgens is de betonplaat door middel van Casing draaipalen (stalen buispalen) gefundeerd. Binnenkort worden de scheefstaande natuurstenen pilasters opnieuw gericht en op de betonplaat verankerd. Ook de gemetselde keermuren dienen hersteld te worden. Na demontage van het metselwerk wordt ook hier een funderingsstrook met palen aangebracht, waarna de keermuren weer worden opgemetseld. Tot slot worden de opnieuw geschilderde hekwerken teruggeplaatst en zal het straatwerk worden teruggebracht.

uitrijpoort-nijenrode

Opdrachtgever van het project is Stichting Nyenrode. Het constructief advies wordt gedaan door Alferink van Schieveen uit Zwolle en de werkzaamheden worden uitgevoerd door Hanzebouw uit Zwolle. De werkzaamheden worden naar verwachting in het voorjaar opgeleverd.

De uitrijpoort is één van de vele monumenten op buitenplaats Nijenrode. Delfgou verzorgt de restauratie en het meerjarenonderhoud van alle monumentale onderdelen op het landgoed, waaronder het kasteel, het poortgebouw, het koetshuis, de dienstwoning en de oranjerie.