Privacybeleid | Cookiebeleid
Even laden
okt 21, 2016

Restauratie pastorie gereformeerde kerk Andijk

De gereformeerde kerk van Andijk is gebouwd in 1929-1930 naar ontwerp van de Groningse architect Egbert Reitsma, die de kerk als zijn beste werk beschouwde. Het gebouw is één van de meest overdadige gereformeerde kerkgebouwen van Nederland, gebouwd in een expressionistische bouwstijl met verwijzingen naar de gotiek, ook wel onder te brengen bij de architectuur van de Amsterdamse School. De kerk, die ook wel de ‘gereformeerde kathedraal’ wordt genoemd, is een rijksmonument.

Het gebouw bestaat uit een reeks bouwvolumes: de pastorie, de kerk, de toren met daarin de kosterswoning, zalen en een bergplaats. De bouwvolumes hebben alle een interne constructie van een betonskelet, in het exterieur bekleed met mondsteen in verschillende bijzondere metselverbanden. De bouwvolumes hebben zeer steile, hoog opgaande daken, met leien gedekt.

pano-1

De pastorie van de kerk, bovenstaand op de rechter foto, wordt op dit moment gerestaureerd. De uitvoering van de restauratie is in oktober 2016 gestart en zal eind van dit jaar opgeleverd worden. Delfgou heeft het restauratieplan voor de pastorie opgesteld en heeft daarnaast opdracht voor de directievoering en het toezicht tijdens de uitvoering van de werkzaamheden. De restauratie omvat onder andere de leien daken, houten kozijnen, glas-in-lood ramen en het schilderwerk. Zowel in de gevels als in het interieur worden de originele, felle kleuren (geel, groen, blauw) teruggebracht, die in de jaren 60 en 70 zijn overgeschilderd in bruin- en wittinten.