Privacybeleid | Cookiebeleid
Even laden
okt 4, 2016

Cobouw: ‘Restaureren is vaak worstelen’

Door tender-eisen te ruim te formuleren of niet te controleren, staan uiteindelijk vaak de verkeerde mensen op de steiger bij de restauratie van monumenten. “Gebrek aan vakmanschap en kwaliteit werkt averechts voor de staat van het gebouw.” 

Op 20 september publiceerde Cobouw een artikel over het aanbesteden van restauratieopdrachten en de zorgen om kennis en kwaliteit. Walter de Koning, directeur van de stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg, en onze collega Joop Jansen, projectcoördinator, zijn voor het artikel geïnterviewd. Joop omschrijft zijn ervaring met tenders in het restauratie-vak:  “Gelukkig gaat ook veel wel goed.” Hij ziet de worsteling van veel opdrachtgevers en weet dat veel tenders nog volgens de oude regels worden uitgeschreven. “Dat komt vaak door gebrek aan kennis en het teruggrijpen op oude bestekformuleringen. Die aanbestedingsregels zijn best ingewikkeld. Je zoekt passages op, maar komt dan soms toch voor verrassingen te staan.”

Over de restauratie van de Cuneratoren in Rhenen zegt Joop het volgende: “Een prachtig project. Door geldgebrek bij de gemeente was er vertraging in de uitvoering. Daardoor kregen we de kans om steen voor steen af te kloppen en de staat van de toren nauwkeurig in kaart te brengen. En dan nog zijn er meer stenen aan vervanging toe dan we vooraf hadden gedacht. Veel vaker weet je niet precies waar je aan begint. Restauratiewerk is nu eenmaal minder voorspelbaar dan nieuwbouw en toch verbieden veel opdrachtgevers het schrijven van meerwerk.”

U kunt het volledige artikel lezen op de website van Cobouw, of klik op onderstaande afbeelding.

Untitled