Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Voor de zakelijke markt kunt u met de ISDE subsidieregeling een tegemoetkoming ontvangen voor de aanschaf van duurzame installaties

Hoe werkt de ISDE?

Er is subsidie beschikbaar gesteld voor het gebruik van duurzame alternatieven voor gas en elektriciteit in bestaande utiliteitsgebouwen en woningen. De subsidie is gericht op vijf categorieën, waarbij aan bepaalde eisen moet worden voldaan. Uw voorgenomen investeringen kunnen we vooraf goed toetsen op de voorwaarden uit de regeling. De meest voorkomende techniek is de warmtepomp voor duurzame verwarming en koeling. Afhankelijk van het type warmtepomp, het energielabel en de capaciteit bedraagt de subsidie tussen € 500,- en € 13.200,- per apparaat. Een bedrag waardoor de investering in een gebouw snel wordt terugverdiend.

De ISDE is onderverdeeld in vijf categorieën voor zakelijke gebruikers:

Warmtepompen (alleen bij bestaande bouw)
Zonneboilers (alleen bij bestaande bouw)
PV-installaties (aansluiting tot 100 kWp)
Windturbines (kleinverbruikersaansluiting)
Aansluiten op een warmtenet (alleen voor VvE’s)

Wie het eerst komt, wie het eerst maalt

De beschikbare subsidie voor 2022 is € 228 miljoen. De subsidie moet worden aangevraagd vóórdat de koopverplichting of aanneemovereenkomst is aangegaan. De installatie moet binnen 12 maanden na beschikking van de subsidie in gebruik zijn genomen.

De aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst, dus het is verstandig om niet te lang te wachten.