Privacybeleid | Cookiebeleid
Even laden
dec 20, 2017

Kasteel d’Oultremont – Restauratie en herbestemming

Kasteel d’Oultremond, in de volksmond het ‘Roze Kasteel’ op het voormalige themapark Het Land van Ooit, zal worden gerestaureerd en herbestemd.

Het rijksmonumentale kasteel, gelegen tussen Drunen en Nieuwkuijk, werd omstreeks 1230 gebouwd en kreeg de naam Kasteel Steenenburgh. In 1795 is het kasteel deels afgebrand. De zuidelijke vleugel van het kasteel (15e-eeuws) is het best bewaard gebleven, en ook de poort zou nog van het vroegere kasteel afkomstig zijn. In de 18e en 19e eeuw is het kasteel met verschillende vleugels uitgebreid. In 1907 werd het kasteel eigendom van de graaf van Oultremont en kreeg het zijn huidige naam.

In 1989 werd het kasteel onderdeel van Het Land van Ooit. Het kasteel werd één van de blikvangers van het park. De oorspronkelijke bakstenen gevel werd geëgaliseerd en roze geverfd. In 2007 ging het themapark failliet en een jaar later kocht de gemeente Heusden het landgoed. De toekomstvisie is om het landgoed toegankelijk te maken voor publiek (wandelpaden en openbare gebouwen) in combinatie met zorgeloos wonen, werken en recreëren in een groene en landelijke omgeving.

Delfgou is aangetrokken als architect voor de restauratie en herbestemming van het kasteel, deze zal in zijn oude glorie worden hersteld. De roze kleur zal worden verwijderd, evenals conflicterende, latere aanbouwen. Samen met de historische tuin wordt het de ‘huiskamer’ van het landgoed, dat de naam Landgoed Steenenburg krijgt. Een plek voor ontmoeting en ontspanning; voor een kopje koffie en een lunch, maar ook voor evenementen, workshops en vergaderingen. Het project bevindt zich in de ontwerpfase, in nauw overleg met onze opdrachtgever, de gemeente Heusden en Van Dinther Bouwbedrijf.

Bronvermelding: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Gemeente Heusden, Keldersgroup en Arec-DBM Groep, Ropstar.nl (foto bovenaan bericht)