Volledig scherm
Klooster Breda

Een prachtig project met een maatschappelijk doel

Een van onze projecten is het Klooster te Breda. Hier voeren wij meerdere werkzaamheden uit. Zo hebben we restauratieplannen gemaakt, diverse subsidieaanvragen gedaan en een herbestemmingsopgave.
Het klooster dateert uit 1887. Hier vestigden de paters Kapucijnen zich. De levensvisie van de kapucijnen –vroeger herkenbaar aan de puntkap van hun donkere habijt– staat haaks op die van de 21e eeuw. Hun leefwijze is eenvoudig, op het simpele af. Ze zien bewust af van overtolligheid.
Voor de kapucijnen is armoede geen tekort, maar een diepmenselijke rijkdom. Ze leven in afhankelijkheid, in gehoorzaamheid, in soberheid en willen het leven van Jezus navolgen. Niemand heeft iets in eigendom; kapucijnen hebben geen bezittingen.
Kapucijnen trekken zich graag terug in zichzelf om geconcentreerd naar Gods stem te horen. Ze trekken er ook graag op uit om God, Zijn mensen en Zijn schepping van dienst te zijn.

Het klooster zal een maatschappelijke functie gaan krijgen. Het doel is om in het klooster een Woon- en Werkgemeenschap te vestigen onder de naam ” HET KLOOSTER”. Met de inkomsten uit bedrijvigheid wordt 12 mensen die dakloos zijn onderdak geboden, van waaruit zij zich weer een plek in de samenleving kunnen verwerven.

“HET KLOOSTER” biedt hun een plek om te wonen en een reden om elke dag op te staan. Met samenwerken in de bedrijvigheid houden we de opvangplekken in stand. De bewoners veroveren zelf een nieuwe plek in de samenleving, waarbij ze kunnen rekenen op onze praktische en morele steun.
Daarnaast zullen er, als alles draait, zo’n 100-125 vrijwilligers actief zijn. Ook biedt “HET KLOOSTER” werkplekken aan mensen uit de zorg en re-integratie.

 

Opdrachtgever
Particulier
Opleverdatum
lopend
Plaats
Breda