Privacybeleid | Cookiebeleid
Even laden
sep 27, 2016

Restauratie interieur Nicolaaskerk Baarn gestart

Het interieur van de Heilige Nicolaaskerk in Baarn wordt het komend half jaar gerestaureerd. De Nicolaaskerk is in 1905 gebouwd naar ontwerp van de Arnhemse architect W.G. Welsing. De driebeukige hallenkerk in neogotische stijl is een gemeentelijk monument. De restauratie van het interieur is de derde fase van een grootschalige restauratie. In de eerste fase (2007-2008) is het leiendak vernieuwd en in de tweede fase (2010-2013) zijn de glas-in-loodramen gerestaureerd.

nicolaas3

Huidige situatie interieur, gezien vanaf de steigervloer

De restauratie omvat het stucwerk en schilderwerk van de wanden, kolommen en gewelven en het vernieuwen van de verlichting in de kerk. De kleurrijke decoraties op de kapitelen en de scheibogen zijn nog oorspronkelijk. Deze worden enkel voorzichtig schoongemaakt en plaatselijke beschadigingen worden geretoucheerd. De lichte kleurstelling van de kolommen is niet oorspronkelijk en de gewelven zijn in het verleden blauwgroen geschilderd, vermoedelijk om vlekvorming te maskeren. De gewelven en muren zullen een lichte zandsteenkleur krijgen en de kolommen een donkerdere zandsteenkleur. Door de nieuwe kleurstelling ontstaat er weer een eenheid en krijgt de kerk zijn ruimtelijke kwaliteit weer terug.

nicolaas1

Kleuronderzoek en impressie nieuwe kleuren (L.J. Scholten en M. Dankers)

De afgelopen weken zijn de steigers in de kerk geplaatst en zijn er enkele proefstukken met nieuwe verf aangebracht. Tijdens Open Monumentendag op 10 september hebben zo’n 300 geïnteresseerden een rondleiding over de steigers gekregen. Bureau Delfgou is restauratiearchitect van de grootschalige restauratie en daarnaast directievoerder en toezichthouder.