Bruinerburgersluis te Leusden

Subsidie toegekend aan deze militaire damsluis

De Bruinenburgersluis op de grens van Leusden en Woudenberg, is een militaire damsluis in de Grebbelinie en is aangelegd in 1787. De Grebbelinie verbindt verschillende waterkeringen, forten en schansen met elkaar. De sluis is zeldzaam omdat het een nog vrijwel compleet bestaand voorbeeld is van een 18-eeuwse damsluis voor civiele- en inundatiedoeleinden. In de sluismuren van het rijksmonument zitten scheuren en is metselwerk weggedrukt. Dit is veroorzaakt door bomen die op elke hoekpunt van de sluismuren en het sluishoofd staan. De restauratie bestaat uit het historisch herstel.

Wat gaan we doen?
Losse stukken metselwerk worden gedemonteerd. De stalen leuningen en leggers worden ontroest, het houten brugdek wordt vervangen. Scheuren in het metselwerk worden hersteld. De kanosteigers worden vernieuwd. De bomen worden gerooid en de wortels verwijderd. Na renovatie worden nieuwe bomen geplant.
Hiervoor is door erfgoedparels een subsidie verstrekt voor het herstel van de Sluis. Zo zorgen wij ervoor dat de Sluis weer in oude staat wordt hersteld en zijn cultuurhistorische waarde als rijksmonument behoudt.