Privacybeleid | Cookiebeleid
Even laden
sep 19, 2016

Van diep uit de grond naar hoog op een torenspits

Op uitnodiging van Lei Import BV en Leidekkersbedrijf F. Bogaerts BV heeft collega Alexander op donderdag 8 september jongstleden een bezoek aan de Penrhyn en CWT-y-Bugail leisteengroeve te Wales gebracht. Een kort verslag:

Het is woensdagmiddag 7 september. Vanuit Eindhoven Airport kan op elk moment ons vliegtuig naar Manchester vertrekken. Op het programma staat een bezoek aan twee leisteengroeven in Wales. Met een groep van tien personen, met ieder zijn/ haar eigen betrokkenheid met leisteen, gaan we op pad.

Op donderdag vertrokken we na het ontbijt naar de Penrhyn leigroeve. Bij aankomst volgde een korte uitleg en nadat we ons als echte groevemedewerkers hadden omgekleed reden we met terreinwagens naar het uitzichtpunt van de Penrhyn groeve.

blogfoto-1

De woordvoerder van Welsh Slate vertelt ons dat de groeve in 2012, midden in de nacht, gedeeltelijk is ingestort. Men heeft toen besloten om dat gedeelte te laten voor wat het is. Het wederom toegankelijk maken van dat gebied is simpelweg te kostbaar. De Penrhyn leigroeve beslaat een enorm gebied, in 1 woord ongelofelijk!

img_0688
Om veiligheidsredenen was het helaas niet mogelijk om verder af te dalen de groeve in maar vanaf ons uitkijkpunt hadden we een schitterend uitzicht op de groeve en de enorme voertuigen die de leisteen naar boven transporteren. Even verderop ligt een groeve die niet meer in gebruik is, in de loop der jaren is hier een meer ontstaan.

img_0743

Een uur rijden vanaf Penrhyn ligt de volgende groeve, de CWT-y-Bugail leisteengroeve. In tegenstelling tot de Penrhyn groeve, waar men het paarse leisteen handmatig wint, wint men hier de grijze leisteen met behulp van springstof. Van oorsprong was deze groeve mijnbouw, oude tunnels en kamers zijn nog duidelijk waarneembaar.

blogfoto-3

Nu betreft het dagbouw, de delfstoffen in de groeve worden afgegraven aan het oppervlakte. Daarom is de aantasting van het landschap bij deze wijze van ontginning erg groot, in tegenstelling tot gesloten mijnen. Naar verwachting blijft de Penrhyn groeve nog ca. 20 jaar in gebruik. Door verdere ontginning zou het landschap anders te veel aangetast worden. Opmerkelijk is dat slechts 5% van de gewonnen leisteen bruikbaar is voor de bij ons bekende leien dakbedekking. In de naastgelegen fabrieken worden grote blokken gezaagd en gespleten naar verschillende leisteen formaten. Het handmatig splijten mochten wij ook zelf proberen, een super leuke ervaring.

blogfoto-2

groepsfoto

Leisteen wordt in tweede instantie ook toegepast als onderlaag bij wegenbouw, in gevelbekleding en ook als bestanddeel in make-up. In Groot-Brittannië zijn er nog 5 groeves in bedrijf waaronder de twee bezochte groeven. Eigenaar van deze groeven, Welsh Slate, is na de overheid de grootste werkgever van Wales.